الکتروموتورها (electric motors) یا موتورهای الکتریکی انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند. ماشین لباسشویی، پنکه، پمپ آب، کولر و بسیاری دیگر از دستگاههایی که روزانه به طور دائم با آنها سر و کار داریم، از الکتروموتور (موتور الکتریکی) درون خود بهره میبرند.
در ادامه توضیح می دهیم که عملکرد الکتروموتورها چگونه است. همچنین در این نوشته دلایل خرابی و نحوه حفاظت از الکتروموتورها را در اختیارتان قرار می دهیم تا با داشتن اطلاعات بیشتری، بتوانید آن ها را محافظت کنید.
الکتروموتور چیست؟
دلایل خرابی و نحوه حفاظت از الکتروموتورها
دلایل متعددی برای خرابی الکتروموتورها وجود دارد. در اینجا به شش مورد از مهمترین دلایل من جمله داغ شدن و دماهای بالا، گرد و خاک و آلاینده ها، جریان بیش از حد، رطوبت و شرجی، لرزش ها و روغن کاری اشاره می کنیم.
-
داغ شدن و دماهای بالا
اگر موتورهای الکتریکی به هر دلیلی بیش از حد گرم شوند، ممکن است مشکلاتی در عملکردشان ایجاد شود. گرمای بیش از حد ممکن است زمانی رخ دهد که یک موتور الکتریکی می بایست در محیط کاری با دمای بالا کار کند، و انتقال این گرما موجب می شود تا نرخ بهره وری موتور کاهش یابد. از این رو، یک سیستم خنککننده و تهویه مناسب در مناطقی که موتورها کار می کنند باید قرار گیرد. اگر سیستم خنککننده از کار بیفتد، سیستم تهویه به عنوان پشتیبان عمل می کند.
هر موتور الکتریکی دارای دمای کار مشخصی است که باید حداکثر در آن دما کار کند. طبیعی است کار در دمای نامناسب ،جریان مصرفی را با برده و در نتیجه موجب کاهش طول عمر الکتروموتور می شود. به منظور جلوگیری از داغ شدن و آسیب احتمالی، از رله محافظ در مدار استفاده می شود تا در مواقع بحرانی جریان مدار الکتروموتورها را قطع کنند. از این رو،تکنسین ها قبل نصب، دمای محیط را با ترمومتر بررسی می کنند.
-
گرد و خاک و آلاینده ها، دشمن موتور الکتریکی
گرد و خاک یکی از عوامل اصلی آسیب دیدگی موتور الکتریکی است. گرد و خاک می تواند با مسدود کردن فن خنککننده که باعث افزایش دمای موتور می شود به آن آسیب برساند. همچنین ممکن است با نشستن بر عایق سیم پیچ بر عملکرد موتور تأثیر بگذارد. برای محافظت از موتورها در برابر کثیفی (به عنوان مثال با وسایل محافظ) باید اقدامات مناسبی انجام شود. اگر گرد و خاک موجود در هوا با رطوبت ترکیب شود، می توانند مواد بسیار خورنده ای ایجاد کنند که عمر موتور را کم می کند.
-
جریان بیش از حد، کنترل جریان اضافی الکتروموتورها با رله محافظ
در شرایط کاری خاص، برخی از دستگاه های الکتریکی یا ماشین آلات شروع به کشیدن جریان بیشتر از ظرفیت کلی خود می کنند. این رویداد معمولاً کاملاً غیرقابل پیش بینی است، بسیار ناگهانی اتفاق می افتد و موتور را به شکل قابل توجهی تحت تأثیر قرار می دهد. به منظور جلوگیری از جریان بیش از حد، انواع رله های کنترل بار الکترونیکی جهت حفاظت موتورهای الکتریکی را می توان نصب کرد که از آن جلوگیری کنند. رله های محافظ الکترونیکی معمولاً در مدارها تعبیه می شوند و به طور خودکار جریان اضافی را که در مدار می گذرد، قطع می کنند. مقدار جریان مصرفی الکتروموتورها توسط آمپرمتر و الکتروموتورهای قدرت نیز با مولتی متر کلمپی می سنجند.
-
رطوبت و شرجی
رطوبت و شرجی به طور قابل توجهی بر عملکرد موتورهای الکتریکی تأثیر می گذارد. این عوامل موجب خوردگی شفت موتور، روتورها و یاتاقان ها می شوند. رطوبت حتی ممکن است منجر به شکست عایقی شود. باید اطمینان حاصل کرد که موتور همیشه خشک نگه داشته می شود. اگر موتورها برای مدت طولانی غیر فعال بمانند، باید گرم نگه داشته شوند. عدم انجام این کار باعث می شود تا دمای موتورها نزدیک دمای نقطه شبنم افت کند و در معرض خطرات مختلفی قرار بگیرند که ناشی از ترکیب رطوبت و کثیفی است. علاوه بر این، رطوبت نسبی زیر 80 درصد حتی در هنگام کار باید حفظ شود. این امر به کاهش خطر خوردگی و آسیب دیدگی موتور کمک می کند و طول عمر موتور را افزایش می دهد.
-
لرزش ها، شایع ترین دلایل خرابی الکتروموتور
لرزش ها می توانند به دلایل مختلفی ایجاد شوند، یکی از آن ها ناهماهنگی موتور است. خوردگی قطعات مختلف در تجهیزات دست دوم نیز می تواند باعث لرزش موتور شود. برای از بین بردن این مشکل، تراز بودن موتور باید بررسی شود.
-
روغن کاری، کاهش اصطکاک در یاتاقان ها ،بلبرینگ ها و بوش ها
موتورها باید به درستی روغن کاری شوند چرا که روغن کاری بیش از حد یا روغن کاری کم موجب آسیب دیدن موتورها می شود. بسیار مهم است که دانسته شود دقیقا چه مقدار روغن و از کدام روغن باید استفاده کرد. تعداد دفعات انجام روغن کاری و آلاینده های احتمالی که موتورها می توانند در معرض آن ها قرار گیرند را باید در نظر گرفت. اگر مواد مختلف با هم مخلوط شوند، می توان جدای از مقاومت، ویسکوزیته و سایر عوامل، مقاومت ضد سایش و اکسیداسیون را نیز در نظر گرفت. بنابراین، روغن کاری الکتروموتورها موجب کاهش اصطکاک در یاتاقان ها ،بلبرینگ ها و بوش ها و در نتیجه باعث جلوگیری از خرابی الکتروموتورها می شود.
نحوه تست موتورهای الکتریکی، سیم پیچ الکتروموتورها و قطعات آن
هنگام تست انواع الکتروموتور باید به برخی نکات بسیار مهم توجه داشت قبل از شروع آزمایش،به وسیله دستگاه میگر بدون بار الکتریکی، سیم پیچ ها را نسبت به یکدیگر و همچنین نسبت به بدنه اهم چک و تست جریان نشتی می کنیم. پس از اطمینان از نبود جریان نشتی و سلامت سیم پیچ ها باید به سراغ کلکتور، کانکتورها و قسمت های مکانیکی رفت.
یکی دیگر از پارامترهای مهم در خرابی الکتروموتورها جریان هجومی(Inrush current) است. آیا تا به حال ترانسفورماتور را روشن کرده اید و صدای زمزمه بلندی را شنیده اید؟ در مورد سوختن فیوز یا قطع کننده مدار چطور؟ همه این علائم می توانند جریان هجومی ترانسفورماتور را نشان دهند.
جریان هجومی ترانسفورماتور جهشی در جریان را توصیف می کند که زمانی که شما در ابتدا ترانسفورماتور خود را روشن می کنید اتفاق می افتد. این پیک جریان می تواند تا چند برابر بیشتر از جریان معمولی باشد. ممکن است این سئوال شما هم باشد که چرا جریان هجومی رخ می دهد؟ جریان هجومی می تواند به این دلیل اتفاق بیفتد که ترانسفورماتورهای بزرگ در هنگام راه اندازی نیاز به مقدار زیادی جریان دارند. تا زمانی که مقاومت القایی و میدان مغناطیسی ایجاد نشود، آنها اساساً به عنوان اتصال کوتاه عمل می کنند. با این توضیح مختصر، حتما پی برده ایدکه چرا هنگام روشن شدن موتورها با صداهای ناهنجار (زمزمه یا وزوز) روبرو می شوید. برای اندازه گیری مقدار جریان هجومی ترانسفورمر الکتروموتورها، از آمپرمتر کلمپی مجهز به Inrush current می توان استفاده کرد.